5G-määräykset ja miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään

5G on uusinta teknologiaa, jossa on monia uusia, vallankumouksellisia ominaisuuksia. Vaikutuksia on päivittäiselle elämämmelle useita, mutta suurin niistä on nopeus. 5G on tarkoitettu uuden sukupolven internet-käytölle mobiililaitteilla. Internet-nopeudet tulevat kasvamaan valtavasti 5G teknologian avulla.

Nopeudet

5G teknologia mahdollistaa jopa yhden gigabitin nopeudet sekunnissa. Tämä on vallankumouksellista jopa 4G:n nopeisiin tiedonsiirtonopeuksiin verrattuna. Voit ladata kokonaisia elokuvia sekunneissa eikä enää tarvitse odottaa minuutteja, jos haluat ladata jakson lempisarjaasi Netflixissä. Katsomasi YouTube videot latautuisivat välittömästi ja esimerkiksi vlogisi lataaminen YouTubeen oĺisi lähes yhtä nopeaa. Vaikutukset ovat suuret myös esimerkiksi mobiilipelaamiselle.

Kehitys

5G verkon kehitys on Suomessa jo suuremmissa kaupungeissa verrattain hyvässä vaiheessa. Verkon infrastruktuuria on kehitetty jo sille tasolle, että verkon alkukantaista versioita (hiljaisemmilla nopeuksilla) voit jo käyttää. Valitettavasti verkko ei kuitenkaan ole vielä täysin kehittynyt ja on vielä paljon, joka vaatii kehittämistä. Verkon teknologisia ominaisuuksia pitää vielä kehittää niin, että suuremmat nopeudet, kuten teoreettinen gigabitin nopeus ovat mahdollisia. Suomen ulkopuolella esimerkiksi Kiina, Etelä-Korea ja Yhdysvallat johtavat maailmaa 5G verkkojen kehityksessä. Näissä maissa on kaikissa suuremmissa kaupungeissa jo lähes valmis 5G-verkko ja useissa kaupungeissa gigabitin nopeudet ovat jo mahdollisia. Kehitystä on tapahtunut myös sivulla, josta löydät parhaat netin kolikkopelit, esimerkiksi https://www.ninjacasino.com/fi . Nämä kolikkopelit sisältävät suuren määrän hupia, josta voit nauttia.

5G verkon ongelmat

5G ei kuitenkaan ainakaan vielä ole missään läheskään täydellinen. Teknisiä ongelmia löytyy edelleen ja ne vaikuttavat negatiivisesti verkon kyberturvallisuuten. Nämä ongelmat voivat esimerkiksi mahdollistaa sen, että epäeettiset hakkerit tai jopa pahaenteiset valtiot voivat varastaa yksityisiä tietojasi. Tämän ongelman aiheuttaa suureksi osaksi 5G:n uudet ominaisuudet, joita ei vielä olla suureksi osaksi kunnolla testattu, ainakaan kyberturvallisuuden näkökulmasta. Tämän asian suhteen verkossa on vielä useita parantamisen kohteita, jotka vaativat kunnollista testaamista, jotta verkon käyttäjät voivat pitää verkkoa turvallisena. 5G:n kyberturvallisuudesta voit lukea lisää Yhdysvaltojen puolustusministeriön verkkosivuilla.

Vaikutukset yrittäjille

5G:llä on vallankumouksellisia vaikutuksia yrittäjille ja heidän yritysoperaatioille. 5G tulee mahdollistamaan monia uusia asioita, joita 4G verkot ei olisi voinut mahdollistaa. 5G tulee mahdollistamaan kehittyneemmän augmented realityn, jolla voi olla monia uudenlaisia vaikutuksia sekä jokapäiväiseen elämäämme yrityksinä, sekä ihmisinä. Yhtenä esimerkkinä 5G:n mahdollistamasta vallankumouksellisesta augmented realitystä voi käyttää esimerkiksi vaatekauppojen mahdollisuutta antaa mahdollisten asiakkaiden “kokeilla” vaatteita augmented realityn avulla ennen ostamista. Voisit nähdä vaatteet päälläsi, ennen kuin ostat ne, nähdäksesi sopivatko ne sinulle, vai ei. Tällainen voidaan mahdollistaa esimerkiksi yksityisten, yrityskäyttöön tarkoitettujen 5G-mikroverkkojen avulla. 5G:llä on vaikutuksia myös esimerkiksi robotiikkaan. 5G:n avulla robotiikka kehittyy esimerkiksi tiedonsiirtonopeuksien kannalta. 5G mahdollistaa sen, että erilaiset käskyt voidaan lähettää esimerkiksi teollisuudessa käytettäville roboteille, lähes välittömästi. Tällä on suuria vaikutuksia robotiikan kehitykselle, sillä robotiikka vaatii käskyjä, jotka tulevat lähes valon-nopeudella, jotta robotit voivat toimia kehittyneemmin ja mahdollisesti jopa korvata teollisuudessa työskentelevät ihmiset. Tämä mahdollistettaisiin esimerkiksi yrityksille tarkoitettujen pienikokoisten 5G verkkojen avulla. Yksi mielekiintoisimmista 5G:n käyttötarkoituksista robotiikassa on kuitenkin mahdollisuus kehittää esimerkiksi robottikirurgeja, joita ohjaavat lääkärit voivat 5G verkon avulla ohjata lähes välittömästi kirurgeja, jotka operoivat potilaita esimerkiksi alueilla, joihin ihmisten on hankala päästä. Lue lisää 5G:n vaikutuksesta robotiikkaan Techradarin verkkosivuilla.