Iiris Suomela: Tieteellä ja koulutuksella tukea Ukrainasta paenneille

Iiris Suomela: tieteellä ja koulutuksella tukea Ukrainasta paenneille

Kansanedustaja ja vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela peräänkuuluttaa toimivan ja solidaarisen korkeakoulupolitiikan merkitystä Ukrainasta paenneiden auttamisessa. Hallitus valmistelee korkeakoulutuksen ja tutkimuksen Ukraina-tukipakettia. Yksi tapa auttaa on Students at Risk -toiminnan laajamittainen aloittaminen Suomen korkeakouluissa.

– Nyt pitää varmistaa, että kotimaassaan uhkaa tai vainoa kokevat opiskelijat ja tutkijat saavat mahdollisuuden jatkaa työtään turvallisessa ympäristössä. Siksi on tärkeä löytää keinot, joilla opiskelijoita ja tutkijoita voidaan auttaa, Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela sanoo.

Suomen opiskelijajärjestöt vetosivat maalikuussa hallitukseen ukrainalaisten ja muiden hädänalaisten korkeakouluyhteisöjen jäsenten tukemiseksi. Opiskelijajärjestöt kannustavat Suomea ottamaan käyttöön Students at Risk -järjestelmän, jonka avulla myönnetään apurahoja sotaa ja vainoa pakeneville opiskelijoille. Malli on jo käytössä muun muassa Saksassa ja Norjassa.

– On rakennettava kaikkia apua tarvitsevia reilusti kohteleva malli, joka mahdollistaa akuutin tilanteen lisäksi myös jatkossa apua tarvitsevien yhdenvertaisen tuen, Suomela painottaa.

Suomela pitää tärkeänä, että uusien tukitapojen lisäksi tulee panostaa siihen, että ulkomaalaisiin kohdistuva korkeakoulupolitiikka on oikeudenmukaista ja kestävää. 

– Kolmas tapa auttaa on perua aiemmin tehdyt virheet ja tuoda korkeakoulupolitiikka kestävälle pohjalle. Siksi Suomen tulee luopua viime hallituskauden aikana säädetyistä pakollisista lukukausimaksuista EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Suomalaisiin korkeakouluihin ei kuulu lukukausimaksut, Suomela linjaa.

Lue koko blogikirjoitus täältä.

Lähteet: Vihreät / STT


Muuta luettavaa muualta

Apple Pay maksaminen on nopea ja helppo tapa maksaa ostokset

Apple Pay maksaminen on helppoa. Teet ostoksia helposti ja turvallisesti omalla iPhonellasi, iPadillasi, Apple Watchillasi tai Mac-tietokoneellasi. Maksaminen kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa on mahdollista näillä laitteilla yhdellä kosketuksella tai vilkaisulla, ilman,että sinulla on muovikorttia.