SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja.

-Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi.

Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa.

Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuudessa myös esimerkiksi erilaiset terapiat, suun terveydenhuolto ja toimeentulotuesta maksettavat asiakasmaksut kerryttävät maksukattoa.

– Erityisesti meidän tulee huolehtia haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä ja heistä, joiden toimintakyvyn ja terveyden turvaaminen on kiinni maksukaton kertymisestä. Juuri heidän arkeaan me pystymme tällä uudistuksella parantamaan, Viljanen kertoo.

Lisäksi tulevassa asiakasmaksulaissa korostetaan maksujen huojentamista suhteessa toimeentulotukeen.

-Nämä kaikki toimet yhdessä tähtäävät siihen, että meillä Suomessa olisi mahdollisimman toimiva sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus, jossa jokainen pääsee tarvitsemaansa hoitoon, eikä se jää siitä kiinni osaako tai pystyykö esimerkiksi täyttämään toimeentulotuen hakemuksen. Lisäksi uudistuksen myötä meillä on toivottavasti vähemmän ihmisiä taloudellisissa vaikeuksissa asiakasmaksujen vuoksi, Viljanen toteaa.

Lähde: STT Info