SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja.

-Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi.

Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa.

Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuudessa myös esimerkiksi erilaiset terapiat, suun terveydenhuolto ja toimeentulotuesta maksettavat asiakasmaksut kerryttävät maksukattoa.

– Erityisesti meidän tulee huolehtia haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä ja heistä, joiden toimintakyvyn ja terveyden turvaaminen on kiinni maksukaton kertymisestä. Juuri heidän arkeaan me pystymme tällä uudistuksella parantamaan, Viljanen kertoo.

Lisäksi tulevassa asiakasmaksulaissa korostetaan maksujen huojentamista suhteessa toimeentulotukeen.

-Nämä kaikki toimet yhdessä tähtäävät siihen, että meillä Suomessa olisi mahdollisimman toimiva sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus, jossa jokainen pääsee tarvitsemaansa hoitoon, eikä se jää siitä kiinni osaako tai pystyykö esimerkiksi täyttämään toimeentulotuen hakemuksen. Lisäksi uudistuksen myötä meillä on toivottavasti vähemmän ihmisiä taloudellisissa vaikeuksissa asiakasmaksujen vuoksi, Viljanen toteaa.

Lähde: STT Info


Muuta mielenkiintoista luettavaa

E-kirjat – kätevä tapa kuljettaa lukemista mukana

E-kirjat ovat digitaalisessa muodossa olevia kirjoja, jotka voi ladata älypuhelimeen, tabletille tai lukulaitteeseen. E-kirja tarjoaa kätevän tavan kuljettaa lukemista mukana minne tahansa, sillä yhteen laitteeseen voi ladata useita kirjoja. E-kirjojen suosio on kasvanut viime vuosina, sillä ne ovat usein painettuja kirjoja edullisempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Äänikirja – uusi tapa nauttia kirjallisuudesta

Äänikirja on loistava vaihtoehto perinteiselle kirjalle, sillä sen avulla voit nauttia kirjallisuudesta missä tahansa ja milloin tahansa. Voit kuunnella kirjan ammattilaisen lukemana esimerkiksi kävellessäsi, pyöräilessäsi tai matkustaessasi. Äänikirjat ovat myös helppo tapa löytää uusia suosikkeja, sillä niitä on saatavilla valtava määrä eri kielillä ja eri genreissä. Äänikirjan avulla voit syventyä tarinaan ja uppoutua kirjallisuuden maailmaan aivan uudella tavalla.

Sortter laina – Nopea ja vaivaton rahoitus

Sortter Laina tarjoaa nopean ja helpon tavan saada rahoitusta erilaisiin tarpeisiin. Lainan hakeminen onnistuu helposti Sortterin kautta, ja saat rahat tilillesi jopa samana päivänä. Lainaehdot ovat joustavat ja kilpailukykyiset, joten voit valita juuri sinulle sopivan takaisinmaksuaikataulun.