SDP:n Helena Marttila: Lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskeminen tulee kalliiksi yhteiskunnalle

SDP:n kansanedustaja Helena Marttila on huolissaan hallituksen aikeista laskea lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa. Viime viikolla päättynyt lausuntokierros poiki yli 70 lausuntoa, joissa suhtaudutaan kriittisesti tai suoraan vastustaen esitettyyn lakimuutokseen.

 – Kentän viesti on vahva: jälkihuollon ikärajan laskeminen olisi lyhytnäköinen säästötoimi, joka tulee todennäköisesti lisäämään kuluja. Hallituksen esitys vaikuttaa perustuvan puutteellisiin tietoihin jälkihuollosta, ja ennen kaikkea on tyystin ohitettu se, että kulut todennäköisesti vain siirtyisivät toisaalle, Marttila summaa lausuntoja.

Kun jälkihuollon ikärajan nostosta 25 ikävuoteen päätettiin vuonna 2019, sitä perusteltiin muun muassa sillä, että moni nuori syrjäytyy jälkihuollon loppuessa, ja vain harvalla heistä on siinä vaiheessa esimerkiksi ammattia.

 – Ei ole syytä olettaa, että nämä perustelut olisivat lyhyessä ajassa muuttuneet. Jos ikärajaa lasketaan, joutuvat nämä nuoret siirtymään palvelusta toiseen. Tämä puolestaan on aina riski palvelun katkeamiselle ja sille, että nuori putoaa tyhjän päälle, lastensuojelun sosiaalityöstä keväällä eduskuntaan noussut Marttila muistuttaa.

Vuodelle 2024 arvio 23–24-vuotiaiden tuensaajien määrästä on 3000–3500 nuorta. Tuen kustannukset nuorta kohden ovat THL:n koordinoiman hankkeen mukaan arviolta n. 4 000 euroa vuodessa. Hallitus on laskenut kustannusvaikutukseksi 12–14 miljoonaa vuodessa. Todennäköisesti säästö jäisi huomattavasti vähäisemmäksi, mutta kaikkein heikoimmista lähtökohdista ponnistavien, monenlaisia haasteita jo lapsuudessa kokeneiden nuorten elämässä vaikutus olisi valtava, korostaa Marttila.

 – Jälkihuollon palveluja ei myöskään tarjota turhaan, vaan vastuutyöntekijä arvioi tuen tarvetta jatkuvasti. Toisin sanoen jokaisen jälkihuollon tukea saavan on arvioitu olevan tuen tarpeessa, joten apu tulisi järjestää jotenkin muuten – ellei tarkoituksena ole jättää auttamatta ”kukin on oman onnensa seppä” -ajattelun nimissä.

Marttilan mukaan onkin päivänselvää, että suuri osa tuen tarpeesta vain siirtyisi aikuissosiaalityön kustannukseksi. Lisäksi riskinä on nuorten lisääntyvä syrjäytyminen ja kasvavat elinkaarikustannukset heikomman työllistymisen ja sosiaaliturvariippuvuuden muodossa.

 – Jos tavoitteena on säästö pitkällä aikavälillä, tulisi yhteiskunnan päinvastoin satsata heikoimmista lähtökohdista ponnistaviin ja ylisukupolvisen huono-osaisuuden katkaisemiseen – ei jättää näitä nuoria oman onnensa nojaan. Se on myös inhimillisestä näkökulmasta ainoa oikea vaihtoehto, Marttila päättää.

Lähde: STT


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Ovatko luonteistuotteet sinulle tuttuja?

Luontaistuotteet ovat tuotteita, jotka on valmistettu luonnon raaka-aineista ilman keinotekoisia lisäaineita. Ne voivat olla esimerkiksi vitamiineja, mineraaleja, yrttejä tai muita luonnonaineita. Luontaistuotteiden käyttö perustuu usein perinteisiin ja kansanlääkintään, ja ne ovat olleet osa ihmiskunnan terveydenhoitoa tuhansia vuosia. Vaikka monet luontaistuotteet ovat peräisin perinteisistä hoitomuodoista, nykypäivänä niitä tutkitaan tieteellisesti ja niiden tehoa ja turvallisuutta arvioidaan kliinisissä kokeissa.

Makuja helsingin ravintolamaailmasta

Helsingissä ruokakulttuuri kukoistaa monipuolisissa ravintoloissa. Tarjolla on kaikkea perinteisestä suomalaisesta ruoasta kansainvälisiin herkkuihin. Helsingin ravintolat tarjoavat makumatkoja eri puolille maailmaa, unohtamatta paikallisia makuja. Olipa mielessä fine diningia tai rennompaa tunnelmaa, Helsingin ravintolat tyydyttävät jokaisen ruokahalun.

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.