SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen:

– Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti.

Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajentamisesta vuoroasumistilanteisiin.

– Lähtökohdan tulee olla, että lapset saavat asua molemmilla vanhemmilla tasa-arvoisesti. Kenenkään ei pitäisi olla viikonloppuvanhempi pakon sanelemana. Aion seurata toimenpidesuunnitelman täytäntöönpanoa ja tehdä tarvittaessa asiasta aloitteen, Malm kertoo.

Toimenpidesuunnitelma on tällä hetkellä lausuntokierroksella, joka päättyy 14.1.2022.

Lähde: STT Info