SDP:n Pia Hiltunen: Purra, näinkö olematon on arvostuksenne opettajia kohtaan?

Orpon Hallitus

Perussuomalaisten puheenjohtajan ansioturvaan liittyvä viestintä osoittaa harvinaista ymmärryksen ja kunnioituksen puutetta nuorten opettajien tilannetta kohtaan. 

työministeri Satosen näkemys on nuorten opettajien toimeentuloon. Hallitus suunnittelee pidentävänsä ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa niin, että uransa alussa oleva opettaja ei saa ensimmäisenä kesänä ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos hänen työsuhteensa päättyy keväällä. Nuoret opettajat tippuvat jatkossa kesän ajaksi peruspäivärahalle. Hallituksen suunnittelemat heikennykset asettavat nuoret opettajat kohtuuttomaan asemaan.

Kysymykseni aikana salissa huudettiin välihuuto: ”Mäkkäriin vaan!” Tähän välihuutoon perussuomaisten puheenjohtaja Riikka Purra tarttui myöhemmin torstaina viestipalvelu X:ssä. 

Purra viittaa välihuutoon, ja viestittää: ”Ministeriaitioon kuuluu paljon suoraan edessä olevan vasemman laidan välihuutoja ja kommentteja. Kiusallisin tänään oli ivallinen ihmetys siitä, pitäisikö opiskelijan muka mennä Mäkkäriin [töihin]. Voin suositella. Ylipäätänsä kaikenlainen työ on arvokasta ja ahkeruus hyväksi.”

Opettajista on pulaa jo nyt, ja moni nuori opettaja harkitsee alan vaihtoa. Tällaiset kannanotot ja politiikkatoimet eivät lisää alan vetovoimaa. Siksi kysynkin, ministeri Purra: onko sinun ja johtamasi puolueen mielestä oikein ja kohtuullista, että nuoret, uransa alussa ja pätkätyökierteessä olevat opettajat pakotetaan ottamaan varsinaisen päätyönsä lisäksi toinen työ, jotta he pystyvät maksamaan normaalin elämisensä? Eikö teillä ole mitään muuta ratkaisua nuorten opettajien tilanteeseen? Näinkö olematon on arvostuksenne opettajien ammattikuntaa kohtaan – niitä ammattilaisia, jotka mahdollistavat yhteiskunnan sivistyksen ja osaamisen?

Puheenvuoroni 5.10.2023 kyselytunnilla:

Nyt kun puhutaan nuorista opettajista, niin ensin he ovat opiskelijoita, ja opettajat eivät valmistu korkeapalkkaiseen ammattiin, ja heillä voi olla kovat lainat maksettavana opintolainapainotteisuuden noustessa. Sen jälkeen, kun he pääsevät työsuhteeseen, he ovat määräaikaisessa työsuhteessa, joka kestää koko vuoden. He tekevät saman työmäärän kuin virassa oleva opettaja, jopa kovemman, koska vasta aloittelevat työuraansa. Ja kun tulee kevät ja kesä, niin he ovat työttöminä. Onko teidän viesti tosiaan näille nuorille opettajille se, että menkää kesäksi töihin ja jatkakaa opettajan työtä syksyllä? — Kiitos. [Vasemmalta: Mäkkäriin vaan!]  

Lähde: Pia Hiltunen / SDP Eduskunta
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!