SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Työtöntä ei enää kyykytetä

Kansanedustaja, SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malmin mukaan hallituksen budjettiriihessä päättämät toimet merkitsevät sitä, että työttömien kyykyttämiselle tehdään loppu.

– Kun aiemmin voimassa ollut aktiivimalli rankaisi työttömiä leikkaamalla työttömyyspäivärahaa, nyt esitelty malli on paljon inhimillisempi. Jos työtön ei onnistu työnhaussa ilman omaa syytään, työttömyyskorvausta ei heti leikata, Malm sanoo.

Malmin mukaan aiemmin työttömän velvoitteita lisättiin, mutta ei satsattu läheskään riittävästi palveluihin. SDP:n vaatimuksesta velvoitteiden uudistaminen kulkee käsi kädessä yksilöllisten ja laadukkaiden työllisyyspalveluiden kanssa. Lisäksi karensseja kohtuullistetaan huomattavasti eli siirrytään lähemmäs pohjoismaista mallia myös siltä osin, hän katsoo.

– Näillä muutoksilla malli edistää työllisyyttä ja on reilu työttömän työnhakijan näkökulmasta. Työttömän oikeudet ja velvoitteet ovat tasapainossa, Malm sanoo.

TE-toimistojen resursseja lisätään 70 miljoonalla eurolla mm. työnhakukeskustelujen järjestämiseksi. Lisäksi työnhaun tukemiseksi ja palveluihin ohjaamiseksi työttömien palvelutarpeen arviointia kehitetään ja työnhaun tukea lisätään siten, että työttömät kohdataan työnhaun alkuvaiheessa kahden viikon välein. Tämän jälkeen kuukauden kestävä tiivis palvelujakso seuraa aina 6 kuukauden työttömyyden jälkeen.

– Tässä mallissa työnhakija valitsee itse, mitä työmahdollisuuksia hakee. Haettavien työtilaisuuksien tulisi olla sellaisia, että työnhakijalla on todellinen mahdollisuus työllistyä kyseessä olevaan työhön, Malm muistuttaa.

Lähde: STT Info