Sofia Virta: Työvoimapulan ratkominen on sote-palveluiden kohtalonkysymys

Hyvinvointialueet

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta arvostelee hallitusta kestämättömästä sote-politiikasta, joka syventää alan työvoimapulaa sekä pakottaa hyvinvointialueet liian nopeisiin leikkauksiin. Virta piti Vihreiden ryhmäpuheen välikysymyskeskustelussa 18. lokakuuta.

Virta muistutti puheessaan hallitusta ja koko eduskuntaa siitä, mistä sote-palveluissa on pohjimmiltaan kyse. 

– Meistä lastensuojelussa työskennelleistä jokainen tietää, miten kallis hinta sillä on kun yhteiskunta ei kykene auttamaan ajoissa. Siksi toivon ja vetoan, että me päättäjät tänään tässä salissa ymmärrämme, että kun me puhumme sosiaali- ja terveyspalveluista, me puhumme ihmisistä, me puhumme hyvinvoinnista ja pahoinvoinnista, elämästä ja kuolemasta, Virta muistutti. 

Virta korosti puheessaan työvoimapulaa suomalaisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden kohtalonkysymyksenä. Työvoimapula on Virran mukaan massiivinen ja kallis ongelma. Virta luetteli listan keinoja, joilla työvoimapulaa voitaisiin ratkaista. 

– Lisätkää lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja ja turvatkaa niihin rahoitus. Puuttukaa vuokralääkäritoimintaan. Kohdentakaa kela-korvaukset vain palveluihin, joita julkinen ei kykene yksin tarjoamaan kuten esimerkiksi hedelmöityshoitoihin. Lisätkää kilpailutus- ja hankintaosaamista, luokaa läpinäkyvä kustannuslaskentamalli ja varmistakaa, että markkinat ovat reilut, Virta listasi. 

Lisäksi Virta painotti, että Suomesta tulee rakentaa ikääntyvän Euroopan kaikkein houkuttelevin maa muuttaa tekemään työtä ja kasvattamaan perhettä.

Virran mukaan työvoimapulan yhdeksi ratkaisuksi sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoimaa tulee kyetä lisäämään ja hallitus tekee nyt päinvastoin.

– Te esimerkiksi leikkaatte asumistukea, joka on nimenomaan mahdollistanut alalla työskentelevien pienituloisten työssäkäymisen. Te poistatte aikuiskoulutustuen, eli juuri sen tuen, jonka turvin pelkästään viime vuonna yli 6000 ihmistä kouluttautui Suomessa sote-alalle. Te heikennätte työmarkkinoilla matalapalkkaisten naisvaltaisten alojen asemaa, eli juuri heidän, joista iso osa työskentelee sote-sektorilla, Virta sanoi. 

Virta painotti, että liian nopea leikkaustahti on kestämätön ratkaisu. 

– Arvon hallitus te otatte nyt aivan valtavan riskin asettaessa hyvinvointialueille hyvin kireän aikataulun sopeuttaa toimintaa massiivisesti, Virta totesi. 

Vihreät esitti epäluottamuslauseen hallitukselle, koska Orpon hallitus ei ole kyennyt vakuuttamaan, että sillä on keinot reagoida hyvinvointialueiden nopeasti heikkenevään tilanteeseen tai sote-sektorin osaajapulaan.  

Lue koko puhe osoitteesta: 
https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/sofia-virran-ryhmapuhe-valikysymyskeskustelussa-18-10-2023/

Kuva/Lähde: virheät


Muuta mielenkiintoista luettavaa:

Digitaalinen Lämpömittari: Monipuolinen työkalu lämpötilan seurantaan

Digitaalinen lämpömittari on nykyaikainen teknologia, joka on vallannut paikkansa lämpötilan seurannan maailmassa. Se on monipuolinen työkalu, joka tarjoaa tarkkuutta ja kätevyyttä eri sovellusalueilla. Tässä artikkelissa tarkastelemme digitaalisen lämpömittarin merkitystä, sen käyttötapoja ja hyötyjä.

Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla

Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!