Tupakaton Suomi 2030

Tupakaton Suomi vuoteen 2030 mennessä kuulostaa hieman optimistiselta tavoitteelta, kunnes lukee tavoitteita tarkemmin. Ns. tupakoimattomuuteen päästään sillä, että enää alle 5% aikuisväestöstä tupakoi – ja luvat ovat jo nyt sekä miesten että naisten osalta molemmin puolin 10 prosenttia, riippuen vähän tilastoinnista. Miten sitten tupakointia on saatu, ja saadaan entisestään alaspäin?

Tupakka ja nuuska

Nuuskaa on tuotu Suomeen paljon naapurimaista. Nuuskan tuonti korona-aikana koki luonnollisesti pienen heilahduksen, mutta suurempi trendi kuin nuuskaaminen, on tupakaton nuuska. Markkinoille on tullut tupakan vaihtoehdoksi nikotiinipussit, joissa ei ole enää lainkaan tupakkaa – jota käytetään kuin nuuskaa, mutta ilman tupakan haitallisia vaikutuksia. Nikotiinipussit antavat entiselle tupakoitsijalle kuitenkin sen tarpeellisen nikotiiniannoksen, ja näin edesauttaa tupakasta irti pääsemisessä. Tämä onkin yksi kehityssuunta, mikä on auttanut tupakasta pois pääsemisessä – vaihtoehtoinen tuote, nikotiinipussi.

Vaihtoehtoiset tuotteet antavat tupakoitsijalle hänen kaipaamansa nikotiinin, mutta poistaa kuviosta tupakansavun ja nikotiinipussien kanssa myös koko tupakan, ja sen haitalliset ainesosat. Nuuskaan tupakaton Suomi- idea suhtautuu yhtä vastakkaisesti kuin tupakkaan, ja itseasiassa hankkeen tavoitteena on nikotiinivapaa Suomi.

Useimmiten tupakka ja tupakansavu sisältää nimittäin ammoniakkia, asetonia, arseenia, betseeniä, butaania, cadmiumia, formaldehydiä, häkää, matenolia, naftaliinia, nikkeliä, titaania, tolueenia ja vetysanidia – luonnollisesti pienissä määrissä, mutta tarpeeksi kauan kuin tupakoi, näistä ainesosista jää tarpeeksi haitallisia jämiä elimistöön, joka sitten kuormittaa kehon vastustuskykyä ja altistaa entistä helpommin erilaisille sairauksille.

Tupakka ja työpaikat

Entistä useampi työpaikka on ilmoittanut olevansa savuton. Tämä on ollut trendinä jo ennenkuin yrittäjille ja yrityksille lähdettiin jakamaan infoa tupakointiin liittyvistä välillisistä kustannuksista. Tilastollisesti on nimittäin laskettu, että yksi tupakoitsija maksaa työnantajalleen 2 500 euroa vuodessa lisäkuluja. Jos ajatellaan jo pelkästään tupakkataukojen merkitystä, ovat ne yksi isoimmista kustannuksista, joita tupakointi aiheuttaa työnantajille. Kustannusten arvioidaan olevan 370–460 miljoonaa euroa vuodessa eli päivittäin tupakoiva aiheuttaisi vuodessa keskimäärin 1 060–1 300 euron kulut työajan menetyksinä.

Jos siis kustannusrakenne on tällainen, ja työntekijöillä tulisi olla hyvä taukopaikka, eikö työnantajan kannattaisi panostaa ja investoida nimenomaan viihtyisään ja työilmapiiriä parantavaan taukopaikkaan, joka myös viihtyisyytensä avulla parantaisi työn tuottavuutta – ja tähän voisi kenties olla valtiolta tukirahaakin saatavilla?

Esimerkiksi suomalainen Naava tuottaa näitä työhyvinvointia edistäviä tilaratkaisuja.

Naavasta lisää: https://www.naava.io/fi/editorial/taukotila-on-ty%C3%B6hyvinvoinnin-keidas

Yhteisiin tiloihin, kuten neuvotteluhuoneisiin, auloihin ja eritoten taukotiloihin, panostetaan yhä enemmän. Ne ovat avainasemassa niin brändin rakentamisessa kuin työhyvinvoinnin kehittämisessä.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen ei ole jokaiselle tupakoitsijalle helppoa. Monilla tupakasta on tullut arjen helpottaja ja rakenteen tuoja, kun arjen eri tapahtuvat liittyvät läheisesti tupakkataukoihin ja tupakan tuomaan ”turvaan”. Tupakalle mennään hermosauhuille ja stressiä poistamaan, vaikka lääketieteellisesti tupakka on juuri sen stressinaiheuttaja.

Tupakalla on tupakoitsijalle isompi merkitys kuin vain tupakointi, joten sen saaminen pois arjesta vaatii monesti aika kokonaisvaltaista toimintaa, jonka pitää perustua tupakoitsijan omalle päätökselle lopettamisesta. Tässä pieni vinkkilista:

  • päätä lopettaa itse, päätä jopa päivämäärä koska lopetat
  • poista kotoa, autosta ja työpaikalta kaikki tupakkatuotteesi ja tupakointiin liittyvät välineet
  • kerro ystävillesi että olet lopettanut ja pyydä, etteivät he tarjoaisi tupakkaa vaan arvostaisivat päätöstäsi
  • ymmärrä että tupakka on pienentänyt ruokahaluasi, ja nyt kun makuaistis palautuu tupakoinnin lopettamisen jälkeen, palautuu myös ruokahalua
  • sinun pitää olla entistä tietoisempi koska syöt ja mitä syöt, sillä muuten saattaa ensimmäisen vuoden aikana tulla muutama lisäkilo
  • kehitä tupakoinnin sijaan muuta, terveellisempää tekemistä
  • koska kehosi kunto paranee, harkitse lisääväsi liikuntaa arkeesi